Stemmeret kan ikke tages for givet.

 

I 1915 fik danske kvinder stemmeret. Indtil 1915 havde kun 15 % af befolkningen ret til at stemme og, for den sags skyld, stille op til valg. Den første danske kvindlige minister blev Nina Bang, som var undervisningsminister fra 1924 - 1926. Før 1915 var det ikke kun kvinder, men også det man dengang betegnede som; fjolser, forbrydere, fattiglemmer og folkehold, var udelukket fra politisk deltagelse.Grundlovsændringen betød at ud over kvinder fik tjenestefolk og folkehold også stemmeret, og loven markerer derfor starten på et mere ligestillet og demokratisk Danmark.

100 års fødselsdagen markeres i år, blandt andet med 100 taler, hvor af jeg er én af de 100.

Du kan læse mere om 100 året for grundlovsændringen her:

www.100aaret.dk og www.facebook.com/kaeregrundlov og min tale

Her er talen:
Kære Grundlov
Tillykke med de 100 år, gamle ven!

Jeg har aldrig taget dig for givet, og det lover jeg heller ikke at gøre fremover.

Jeg værdsætter det, du står for, mere end du aner. Vi danskere kan leve i et demokrati med ligestilling og have en stemme, som kan blive hørt. Det er et privilegium, som vi i vores travle hverdag alt for tit glemmer, ikke er alle forundt.

Det får mig til at huske på en historie, jeg har læst. I Pakistan blev en ung, gravid kvinde stenet ihjel af sin egen familie på vej til retten.Hun havde giftet sig med den mand, hun elskede, og hun havde trodset sin familie, der havde arrangeret et ægteskab med et familiemedlem. Hun havde trodset klansamfundets opfattelse af kvindens rolle. Mænd står over kvinder, og kvinder skal i et og alt indordne sig under mænd. Kvinder har ikke frihed til selv at bestemme og vælge ægtefælle.

Ovenstående kunne være sket for 100 år siden, men det gjorde det ikke. Det skete for få år siden. Det er derfor min bøn til alle de smukke, kloge, dygtige piger der lige nu vokser op og bliver til kvinder, at I husker på at ligestilling ikke m�� tages for givet. At når du stiller op til elevrådet, kommunalbestyrelse og folketinget, så kan du kun gøre det, fordi stærke kvinder – og mænd, har banet vejen for dig. Ildsjæle har kæmpet for en bedre fremtid og lige muligheder ikke for dem selv, men for deres børn, børnebørn og tipoldebørn. Én af de stærke kvinder var Nina Bang. Hun blev i 1924 – ni år efter indførslen af kvinders valgret – udnævnt til minister. Som den første kvinde i Danmark.

Nu er det vores tur til at tage over og reagere, når noget ikke er som det bør være. Det er fortsat nødvendigt at arbejde for at styrke og udvikle vores demokrati, og ligestilling må IKKE tages for givet. Vi er nødt til aktivt at deltage for at kunne gøre en forskel – indflydelse kommer ikke af sig selv.

Vi fik stemmeret i 1915 – og det var på tide, for svenske kvinder fik stemmeret cirka 50 år tidligere, men jeg er stadig lykkelig for det. Når jeg som kvinde har fået foræret en stemme af kvinder, jeg ikke kender, for 100 år siden – vil jeg også kræve at blive hørt.

Men hvad med dig, vælger du at blive hørt?

Kærlig hilsen
Cecilie Hother

Billeder må ikke bruges uden tilladelse!

NB! Alle indlæg indeholder enten direkte reklame eller en form affiliate!

Synes godt om

Kommentarer

FOLLOW ON INSTAGRAM @CECILIEHOTHER

Instagram